Woning te donker? Hier enkele slimme tips voor meer daglicht

lichtstraat in Nederland

De juiste verlichting kan elke kamer gezellig en gastvrij doen aanvoelen. Verlichting kan de stemming in een kamer maken of breken. Een donkere woning voelt absoluut niet prettig aan en is ook niet gezond. Psychologen zeggen dat dagelijks zon krijgen (ook al kijk je er alleen maar naar door het raam) de mentale, emotionele en zelfs fysieke gezondheid kan bevorderen. Als je meer licht in jouw huis wilt, kies dan niet voor de kunstmatige weg door een voorraad tafellampen of staande lampen in alle hoeken van het huis te plaatsen. Dat zal er niet alleen minder mooi uitzien, maar zal ook de stroomrekening verhogen. In dit artikel zijn er slimme tips opgesomd hoe je meer daglicht in jouw huis kunt binnenbrengen op een natuurlijke wijze.

Verander de deuren van het huis

Zware, massieve houten deuren zien er zeker geweldig uit, maar dat zal het huis donkerder maken. Door een glazen voordeur te laten plaatsen zul je meer daglicht in huis krijgen. Denk niet dat je met een glazen voordeur geen privacy zal hebben, want er zijn tal van opties waaruit je kunt kiezen om jouw privacy te behouden en daarnaast ook veilig te blijven. Naast de voordeur moet je ook denken aan de binnendeuren. Openslaande binnendeuren zijn ook een goed hulpmiddel om meer daglicht binnen te krijgen en tegelijkertijd de scheiding tussen ruimtes te behouden wanneer dat nodig is. Openslaande binnendeuren laat het licht van kamer tot kamer doordringen.

Plaats een lichtstraat

Als je veel natuurlijk licht wilt toevoegen aan jouw woning, overweeg dan de installatie van een lichtstraat. Een lichtstraat is een grote ruit of een metalen frame met ramen in het plafond die een overvloed aan natuurlijk licht binnenlaat. Het is ideaal voor een veranda, overkapping of uitbouw. Naast het feit dat een ruimte helderder aanvoelt, kunnen dakramen ook helpen jouw energiekosten te verlagen door gratis warmte te leveren in de winter. Het installeren van een lichtstraat is een groot project, en het is niet iets wat de meeste mensen zelf kunnen doen. Als je geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van een lichtstraat in Nederland, moet je een professionele aannemer het werk laten doen. Lees hier interessante info over de professionele aannemers.

Let op de inrichting en kleuren

Interieurdesigners gebruiken al jaren spiegels en andere technieken om kamers groter te doen lijken. Spiegels en andere reflecterende voorwerpen die onder de juiste hoek geplaatst worden kunnen ook zonlicht opvangen. Deze techniek kan de hoeveelheid licht die jouw huis binnenkomt verdubbelen op een goedkope manier. Naast spiegels kun je ook chroom, metalen armaturen en kranen, lichte gordijnen en meer in jouw ontwerp opnemen, zodat het een geheel wordt. Het kiezen van heldere kleuren voor muren, meubels, vloeren, en dergelijke kan elke kamer anders doen voelen. Door natuurlijke opties te gebruiken voor meer daglicht in jouw kamer of woning kun je genieten van de rust van jouw woning, ongeacht het weer of het tijdstip van de dag.