Paneeltje, paneeltje aan de wand…

Heb je dat ook wel eens? Je zit in je woonkamer of slaapkamer tegen een kale wand aan te kijken en je denkt: kan dat nou niet een heel klein beetje fraaier of spannender? Een lege wand kan natuurlijk best strak zijn, maar als je er verder niets mee doet is het misschien ook wel wat saai. Daar hebben ze inmiddels een hele mooie oplossing voor gevonden: het houten wandpaneel. Dat is een eigentijdse wandbekleding van ranke, smalle gefineerde latjes die zijn samengevoegd tot een fraai paneel met een natuurlijke look.

Van saai naar fraai

Vergeleken met een lege muur kun je van een houten wandbekleding echt genieten. Om te beginnen heeft het elegante lattenpatroon een rustgevende uitstraling. Dat kun je bijna letterlijk nemen, want dit soort panelen valt direct op door de aangename akoestische werking. Dankzij een geïntegreerd viltlaagje aan de achterzijde worden storende geluiden geabsorbeerd, wat de akoestiek in de ruimte merkbaar verbetert. Deze panelen worden daarom ook wel eens akoestische panelen genoemd. Daarnaast haal je met deze panelen als het ware de natuur naar binnen, met een warm Scandinavisch tintje. Het houtfineer is in meerdere kleuren en ‘houtsoorten’ verkrijgbaar, dus er is altijd wel iets bij dat aansluit op jouw interieur of persoonlijke smaak. Als je online gaat shoppen, kijk dan wel even of jouw leverancier duurzaam gecertificeerd FSC heeft gebruikt. De meeste akoestische wandpanelen zijn hittebestendig, waardoor je ze ook kunt installeren op warme plekken, bijvoorbeeld naast de open haard of in de cv-ruimte. Alleen in natte ruimtes moet je uitkijken, daar kun je ze beter niet ophangen.

In een handomdraai gemonteerd

Er is eigenlijk geen wand waar je akoestische panelen niet voor kunt gebruiken. Je kunt ze ook aan elkaar bevestigen voor een groter oppervlak of als scheidingswand plaatsen. Sterker nog, sommige mensen bevestigen de panelen zelfs tegen het plafond: dat geeft namelijk een heel verrassend en origineel effect in je ruimte. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. En het installeren is een fluitje van een cent. Met een fijngetande zaag kun je de kant-en-klare panelen makkelijk op maat zagen en daarna bevestigen met montagekit of schroeven. De wandbekleding is zodanig ontworpen dat twee of meer panelen precies op elkaar aansluiten met exact dezelfde afstand tussen de latjes! Het patroon loopt dus naadloos door. Ook kun je de panelen zowel staand als liggend toepassen. Dus klaar met staren naar een wit vlak, want geen enkele wand bij jou thuis hoeft meer kaal en eenzaam te blijven!