Heeft de pandemie invloed gehad op de energieprijzen?
Uiteindelijk hebben we er helaas allemaal mee te maken gehad. De Corona-crisis. Of je nu in de zorg werkt, voor jezelf of gewoon thuisblijf-moeder bent, iedereen heeft op zijn of haar manier gevolgen ondervonden van deze pandemie.
Thuiswerken en energie
We werden verzocht om veel thuis te gaan werken. Dit hebben we ook massaal gedaan en tientallen bedrijven hebben er zelfs voor gekozen om geheel of gedeeltelijk op deze manier verder te gaan. Het bespaart een bedrijf vaak kosten, zoals op de energie, omdat er minder vaak iemand op kantoor zit. Echter zit jij zelf wel vaker thuis te werken. Met je computer aan, een lampje aan of je gebruikt het koffiezet apparaat wat vaker. Jouw energieprijzen stijgen dus wel in tegenstelling tot die van de baas.
Eerst een daling
Door de corona-crisis is de energiemarkt sterk fluctuerend geweest. In het begin zagen we vooral de energieprijzen dalen door de lockdown. Veel winkels en bedrijven dicht en mensen zaten thuis, er werd een stuk minder gewerkt. Als we wereldwijd kijken naar de gemiddelde energieprijs, dan zien we een forse daling. De energieprijzen voor 2022 en 2023 zijn echter weer gestegen en zelfs stukken hoger dan we de afgelopen jaren hebben gezien.
We gaan weer meer betalen
Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat we meer energiebelasting moeten gaan betalen. Dit is natuurlijk erg vervelend voor ons als consumenten, maar men heeft het geld helaas nodig om de economie te laten herstellen. Daarnaast zitten we in een overgangsfase van fossiele brandstoffen naar een duurzame energie.
Kwestie van vraag en aanbod
De prijzen welke gesteld worden voor onze gas en energie zijn sterk afhankelijk van het vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is en hoe minder het aanbod, hoe sterker de prijzen zullen stijgen. Dat is met heel veel dingen in onze economie zo en ook met onze energie. Door de grote vraag zullen de energieprijzen dus ook de komende periode naar verwachting nog blijven stijgen.
Hoe kun je besparen op energie?
Wanneer je minder geld kwijt wilt zijn aan energie kun je uiteraard op energie gaan besparen. Zo is overstappen naar een goedkopere energieleverancier een manier. Oxxio biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gratis overstappen energieleverancier te realiseren.
Een allereerste stap is het contact opnemen met hun klantenservice en te informeren wat voor jou de kosten zouden zijn. Deze kun je vergelijken met je huidige leverancier en zo bekijken hoeveel dit per maand kan schelen.
Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te besparen op je energie. Een klein voorbeeld wat veel kan schelen is de lampen uitdoen als je een ruimte voor langere tijd verlaat. Bijvoorbeeld op het toilet of je thuiswerkkantoor. Of haal de stekker van je (telefoon-) oplader uit het stopcontact. Via deze draden vloeit ongemerkt een hoop energie weg. Omdat we steeds meer opladers in huis hebben kan dit op jaarbasis best wat schelen. Ten slotte de belangrijkste tip: ga bewust om met energie. Laat geen onnodige dingen aan staan en zet de elektrische verwarming een standje lager!