Bestaan er wel hagen die giftig zijn voor insecten?

Als u een haag hebt, is de kans groot dat u last krijgt van insecten. Dit komt omdat insecten snel de neiging krijgen om in een plant te gaan zitten. Natuurlijk is dit niet altijd een probleem. Hierom vragen sommige mensen zich af of er hagen zijn die giftig zijn voor insecten.

Hoe is een haag giftig?

Door de jaren heen zijn steeds meer hagen giftig geworden. Voor de hagen is dit een manier geworden om te overleven. Voor de dieren was het hierdoor niet zomaar meer mogelijk om een haag te eten. Ook voor insecten werd het hierdoor een stuk lastiger om zomaar een haag te eten.

Verschillende hagen zoals een taxus zijn giftig geworden. De taxus is hier een goed voorbeeld van. Deze planten zijn namelijk een eigen giftig stofje genaamd taxine gaan ontwikkelen. Taxine is niet alleen giftig voor mensen, maar ook voor de meeste dieren. Het voordeel aan een taxus is dat het onderhouden taxus niet al te lastig is.

Ook zijn er bepaalde hagen die voor het ene dier wel giftig is en voor het andere dier niet. Dit komt omdat het ene dier een bepaalde stof wel aan kan en een ander dier niet. Als u huisdieren heeft, is het belangrijk om hier op in te spelen. Zo heeft u bijvoorbeeld de fargesia. Als u katten heeft, kunt u goed een fargesia plaatsen.

Met insecten is het altijd een beetje een lastig geval. Dit komt omdat deze vaak een beetje de opruimers van de natuur zijn. Insecten zorgen er ook voor dat er niet teveel planten komen. Hierdoor is de kans dat als u veel van één soort plant hebt dat veel van deze planten uitgeroeid worden door insecten.

Insecten zijn zich gaan specialiseren in planten

Omdat er veel planten zijn die giftig zijn, is het niet voor elk insect mogelijk om een plant te eten. Vooral insecten zoals bijen zijn hier erg kwetsbaar voor. Natuurlijk houdt dit niet direct in dat er geen insecten zijn die de giftige planten op kunnen eten. De insecten zijn zich namelijk gaan specialiseren op specifieke planten.

Zo hebben veel insecten een specifieke soort giftige plant die ze kunnen eten. Omdat er zoveel verschillende soorten giftige planten zijn, zijn er ook veel verschillende soorten insecten die deze planten op kunnen eten. Deze insecten kunnen vaak één giftige stof aan.

Deze insecten halen dan ook vaak hun voedingsstoffen uit de giftige plant. Hierdoor zullen deze hier vaak specifiek op af komen. Echter is het vaak zo dat de giftige planten uit het buitenland komen. Hierdoor kunnen de meeste insecten niet zomaar die planten eten. Het duurt dan meestal ook even voordat een buitenlandse plant wat kan krijgen.

Ondanks dat er veel giftige planten zijn, zijn er vaak ook insecten te vinden die tegen het gif van deze planten kunnen. Er zijn dus planten die giftig zijn voor insecten, maar sommige insecten kunnen tegen het gif van deze plant.